Кюфтенца с хариса, булгур и мента Image 0
Кюфтенца с хариса, булгур и мента
Продукти за 4 порции

Продукти:

200 г булгур

250 мл горещ пилешки бульон

1 опаковка цариградски кюфтенца Тандем

1 с.л. хариса паста

150 мл пасирани домати

½ ч.л. кимион

1 ч.л. сол

2 скилидки чесън

1  голяма глава червен лук

6-7 с.л. зехтин

Сок от ½ лимон

4-5 клонки пресен магданоз

3-4 клонки прясна мента

Гъсто кисело мляко

Едър червен пипер

Приготовление

Сложете булгура в купа, посолете и разбъркайте. Залейте с бульона и покрийте с капак или фолио за свежо съхранение и оставете за 15 минути.

 

Загрейте 2 с.л.  зехтин в широк тиган и изпържете кюфтенцата за 10-12 минути, докато станат златисто кафяви. Извадете в чиния и оставете настрана.

В същия тиган сложете нарязания на кубчета лук и гответе 2-3 минути. Прибавете ситно нарязания чесън и хариса пастата и гответе около 30 секунди. Налейте доматите, разбъркайте и върнете кюфтенцата в тигана. Разбъркайте, за да полепне соса по тях и гответе 3-4 минути.

 

Обелете лука, разрежете на две, нарежете на тънки полумесеци и го добавете към булгура.

Нарежете магданоза и ментата на ситно и прибавете и тях. Полейте с лимоновия сок и зехтина и разбъркайте.

В чиния за сервиране сложете от булгура, отгоре сложете 4-5 кюфтенца и добавете лъжица гъсто кисело мляко и листа мента и магданоз. Поръсете с червен пипер и сервирайте.