Патладжан с нахут и крем с тахан и сирене Тандем Image 0
Изпълнете рецептата с:
Патладжан с нахут и крем с тахан и сирене Тандем
Продукти за 4 порции

Продукти:

2 патладжана около 800 г

5-6 малки глави лук

6 с.л. зехтин

3 ч.л. млян кимион

2 ч.л. червен пипер

сол и черен пипер на вкус

200 г отцеден нахут от консерва

сок от 1 лимон

4-5 клонки пресен кориандър

50 г печени орехови ядки

За крема:

60 мл тахан

60 мл зехтин

5-6 скилидки чесън

80 г кисело мляко

Сок от ½ лимон

За сервиране:

Сирене от краве мляко Тандем

Приготовление

Начин на приготвяне:

В купичка смесете кимиона, червения пипер, сол и черен пипер и залейте със зехтина.

Разбъркайте добре и отделете настрана.

Нарежете патладжана на едри  еднакви по големина парчета, а обеленият лук разрежете на две.

Сложете ги в тава за печене и залейте с подправения зехтин.

 

Налейте още малко зехтин, разбъркайте добре и печете 40 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.

В блендер сложете всички продукти за соса и пасирайте до получаването на гладка паста. Прехвърлете в купичка и оставете настрана.

Загрейте тиган и сгорещете останалия зехтин. Сложете подсушения нахут, посолете и подправете с черен пипер. Добавете лимоновия сок и гответе няколко минути, докато се зачерви и затопли.

В чиния за сервиране сложете от крема, подредете печените патладжан и лук и добавете от запържения нахут.

Поръсете с нарязаните орехови ядки, натрошеното краве сирене и добавете няколко листа пресен кориандър.