Сарми с Бански старец Image 0
Сарми с Бански старец
Продукти за 6 порции

Време за подготовка: 15 минути

Време за готвене: 50 минути

 

2 връзки тосканско зеле

1 опаковка Бански старец Тандем

2 глави лук шалот

350 г пилешко филе, нарязано на хапки

3 скилидки чесън

40 г галета панко

50 г настърган пармезан

½ чаша зеленчуков бульон

2 с.л. зехтин

1 ч.л. листа мащерка

щипка индийско орехче

1 ч.л. сол

½ ч.л. черен пипер

400 г нарязани домати от консерва

 

За сервиране:

Нарязан магданоз

Едро нарязани печени лешници

Приготовление

Загрейте фурната до 190 градуса.

В купата на кухненски блендер сложете чесъна,  едро нарязания лук и пилешкото месо.

Смелете до получаването на паста и прехвърлете в купа. Добавете галетата, половината мащерка и половината от пармезана. Посолете и подправете с черен пипер, настържете индийското орехче и разбъркайте добре.

Нарежете банския старец на кубчета и прибавете към сместа за плънката.

Разбъркайте до смесването на продуктите и оставете настрана.

 

Отрежете долната част на  дръжките на листата зеле и бланширайте в кипяща вода за около минута. Веднага прехвърлете в купа със студена вода, охладете и отцедете.

Изрежете средната жила и отделете листата настрана.

Във всеки лист зеле сложете по около 1 с.л. от плънката и завийте на стегнато руло.

 

Намаслете съд за печене с размери приблизително  25х15 сантиметра и на дъното сложете  доматите. Подредете сармите плътно една до друга, полейте със зехтин, покрийте с алуминиево фолио и печете 30 минути.

Махнете фолиото поръсете с останалите пармезан и мащерка и печете още 10-15  минути.

Сервирайте по 4-5 сарми за порция, малко от доматения сос, и всяка поръсете с магданоз и лешници.