Често задавани въпроси и техните отговори Image
Често задавани въпроси и техните отговори

Има ли гмо в храните?

Генетично модифицирани организми (ГМО) са организми, чийто генетичен материал е изменен чрез техниките на генното инженерство. С помощта на тази технология ДНК молекули от различни източници се комбинират ин витро в една молекула, за да се създаде нов ген, който след това се прехвърля в дадения организъм и му придава нови свойства. Съгласно Регламент 1829/2003 обявяването на генно-модифицирани организми не се изисква, когато те не надвишават 0,9% от състава на храната и при условие, че това наличие е случайно или техническо неизбежно. Всеки производител на храни трябва да разполага с доказателства за тази случайност под формата на декларации от доставчика на съответната суровина за неналичие на ГМО или количества в рамките на регламентираната граница от 0,9% или протоколи от лабораторни изпитвания на използваните суровини. От значение за процентното съдържание на ГМО в готовия продукт е и количеството на вложените растителни суровини в един месен продукт. Например, ако за производството на 100 кг колбас използваме 2% соев протеин, който съдържа 0,9% генно-модифицирани организми, то ГМО в крайния продукт ще бъде 0,018%. Тази стойност е 50 пъти по-ниска от законово регламентираната граница.

Може ли веднъж размразено месо да се замрази повторно?

Производителите дават ясни указания за условията на съхранение (от -1 до 2 ºС) и срока на годност при непрекъсната хладилна верига от страна на търговския обект и крайния потребител. Ако веднъж размразено месо се замрази отново, това може да  предизвика преждевременното му разваляне. Затова замразеното месо е добре да се пазарува последно, бързо да се занесе до дома и да се постави във фризера.

Защо в телешкия колбас има свинско месо?

Телешкият колбас е традиционен български продукт. Съгласно Българския държавен стандарт (БДС) 127 от 1983 г. за производството на този продукт се използва 50% говеждо и 50% свинско месо. Ето защо свинското месо играе съществена роля за вкуса на традиционния Телешки колбас – такъв, какъвто е познат на българския потребител от десетилетия.

Може ли да се консумира храна след посочения на опаковката срок на годност?

Този срок е базиран на лабораторни изпитвания от страна на фирмата производител и гарантира безопасността и качеството на готовия продукт единствено и само в рамките на обявената трайност при спазване на условията за хладилно съхранение.

От съществено значение за трайността на един вече опакован продукт е и целостта на опаковката. Например, след разопаковането  на един вакуумиран кренвирш с трайност 15 дни, неговият срок на съхранение се скъсява и е препоръчително да се консумира в рамките на пет дни от отваряне на опаковката.

Какво означават алергените?

Имунната система предпазва организма ни от различни инфекции. Когато тя реагира на определена съставка на храна, която сме консумирали, се появяват хранителните алергии. Освободените токсини, които се борят с въпросната съставка, водят до проявата на алергична реакция.

Около 20% от потребителите смятат, че са алергични към една или друга храна. От хранителни алергии в действителност страдат не повече от двама възрастни на 100, като при децата процентът може да достигне 8%. http://www.wrongdiagnosis.com/f/food_allergies/stats-country.htm

Реакцията към алергенните съставки обикновено е бърза и се проявява до час след консумация на храната. Понякога обаче може да се появи до 4 часа след хранене. Най-често срещаните симптоми са обриви по кожата, дразнене на очите и носоглътката, отоци, спазми, диария и т.н. Алергени могат да бъдат:

• Житни растения, съдържащи глутен

• Ракообразни

• Яйца и Яйчни Продукти

• Риба и Рибни Продукти

• Фъстъци и Подобни Продукти

• Соя и Соеви Продукти

• Мляко и Млечни Продукти вкл. Лактоза

• Ядки и Подобни Продукти

• Целина и Подобни Продукти

• Горчица и и Подобни Продукти

• Сусам и Подобни Продукти

• Серен Диоксид и Сулфити

• Лупина и Подобни Продукти

• Мекотели и Подобни Продукти

Наличието на алергени в месните продукти не означава, че ще развием алергия. Обявяването на тези съставки цели да информира и предпази хората, които притежават вече доказана алергичност. За всички останали те са напълно безвредни.