Агенция "Фокус": "Пазарът на месни продукти ще се разреди догодина, според преработвател" Image 1
Събития
— 18.09.2009 —
Агенция "Фокус": "Пазарът на месни продукти ще се разреди догодина, според преработвател"

София. От 1 януари 2010 г. всички месопреработвателни предприятия трябва да съответстват на европейските стандарти и да имат въведени всички инфраструктурни съоръжения за безопасност на производство. Това каза Кирил Вътев, управител на фирма „Тандем” за преработка на месо и производство на месни продукти и деликатеси по време на форума „ПРЕВЕНЦИЯ – потребителската конференция”. Форумът се организира от създателите на онлайн центъра за оплаквания Izlugan.com и Превент Холдинг и с изключителната подкрепа на еврокомисаря по въпросите на потребителите Меглена Кунева, предаде репортер на Агенция „Фокус”.


Според Вътев много фирми от брашна в момента работят без да са покрили всички изисквания на Европейския съюз и от 1 януари 2010 г. ще затворят врати. Така ще се получи разреждане на пазара на месни продукти.


На въпрос как да подбираме месните продукти в магазина сред толкова голям избор от продукта, Вътев каза: „За съжаление единственият добре работещ подход е проба – грешка. Избирате си продукт и марка на производител – пробвате го и повтаряте, ако ви хареса. Трагедията е, че има прекалено много фирми, които са леко в сивото”.


Никога няма гаранция за това дали месо в търговската мрежа е свежо. Минималният срок, в рамките на който един хранителен магазин трябва да пласира произведените месни продукти, е три дни. Месото е прясно при съхранение в хладилник само четири дни.


В световен мащаб в Италия и във Франция има най-засилен контрол по отношение на безопасност на храните – там контролът се извършва от конкурентите, обясни Вътев.

 

Галина ДИМОВА