Процедурата по сертифицирането на традиционни храни беше представена на бизнес форум „Храни и напитки” Image 1
Събития
— 01.01.2007 —
Процедурата по сертифицирането на традиционни храни беше представена на бизнес форум „Храни и напитки”

Съуправителят на „Тандем” Кирил Вътев участва в първия бизнес форум „Храни и напитки”, който се състоя на 15 и 16 юни. Събитието, организирано от Български икономически форум, се проведе под егидата на Министерството на земеделието и храните и със съдействието на Евро-Ток България.
По време на откриването на форума г-н Вътев открои водещите фактори за здравето и подчерта, че хората са склонни да винят храната за здравословните си проблеми, като забравят какъв начин на живот водят, каква е заобикалящата им среда и какви наследствени обременености носят.

През втория ден от позицията на председател на Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти” г-н Кирил Вътев представи темата „Храни с традиционно-специфичен характер”. Според него сертифицирането на тези храни ще гарантира специфичното им качество, ще поощри производителите и ще защити потребителите чрез гарантиране на автентичен вкус, развитие и съхранение на местните и регионални производства. Той описа особеностите на българското и на европейското законодателство в тази посока и описа трите етапа на сертифицирането – национална процедура, процедура пред Европейската комисия и вписване в регистрите на Европейската комисия. Сдружението на българските производители е достигнало до етапа подаване на Заявление-спецификация за луканката и сурово-сушени деликатеси като пастърма, филе „Елена”, роле „Трапезица” и врат „Тракия” от националната процедура.

На форума бяха разгледани и други теми: „Ролята на международните вериги за развитието на българския пазар”, „Опаковане и етикетиране на храните и напитките”, „Качество и безопасност на храните и напитките в търговската мрежа и заведенията за хранене” и др.