Investor BG: Финансовата култура и подборът на кадрите – ключ към печеливш бизнес  Image 1
Събития
— 24.10.2013 —
Investor BG: Финансовата култура и подборът на кадрите – ключ към печеливш бизнес

Собственикът на „Тандем“ Кирил Вътев участва във форум на тема „Каква е успешната стратегия за фамилен бизнес“

Икономическата и финансова култура на българския предприемач е изключително важна за изграждането на успешен бизнес, на следващ етап идва подборът и мотивирането на персонала, които също са ключови за развитието на компанията.

Около това твърдение се обединиха участниците в дискусията на Клуб Investor.bg - Кирил Вътев, съсобственик на „Тандем – В”, Мария Спасова, съсобственик на козметична компания "Христина", Антон Панайотов, директор на “Аларик Секюритис” и директорът кредитиране на малки и средни предприятия от Първа инвестиционна банка Надя Кошинска.

В дискусията към клуба те споделиха своя опит в изграждането на семейния бизнес, както и проблемите, които среща по пътя си всеки предприемач.

Мария Спасова, която е представител на стартираща фамилна компания, сподели, че е много трудно да произвеждаш и да продаваш продукт под собствена марка и за да оцелее фирмата, се налага да продава по чужда марка, която, по думите на Спасова, се приема доста по-успешно от клиентите у нас.

Антон Панайотов посочи, че неговата фирма ще започне програма за икономическо образование на второ поколение, тоест за децата на основателите на бизнес, като усилия в посока подобряване на икономическото образование още от най-ранна възраст.

От ниската финансова култура идват всички проблеми на българските предприемачи, посочи и Кирил Вътев. Той сподели, че в неговата фирма, която вече има 20-годишен опит работят активно за подобряването на потребителската култура и на информирания избор на клиента. „Искаме да научим потребителите как да четат етикетите и какво означават“, каза Вътев. По отношение на обединението конкретно в месопреработвателния бранш Вътев каза, че това скоро няма да се случи, защото „всеки мисли, че може да се справи сам на пазара“ и точно това е големият проблем.

В България няма евтина работна ръка, категоричен е Вътев. От позицията на опита си като мениджър той твърди, че евтината работна ръка винаги излиза по-скъпо. Неговият съвет към предприемачите е да въвличат персонала си в семейните бизнес ценности, да ги обучават и приобщават към веруюто на фирмата.

Работодателят трябва да организира заплащането на труда така, че служителите да гонят определена цел и когато я постигнат, тя да бъде възнаградена, смята Антон Панайотов.

Партньори на успешния фамилен бизнес - Клуб Инвестор се провежда с любезното съдействие на Първа Инвестиционна Банка, Интерлийз ЕАД и Аларик Секюритис