„Тандем отново са първи!” или „Швейцария на Балканите”   Image 1
Събития
— 14.08.2008 —
„Тандем отново са първи!” или „Швейцария на Балканите”

Дамян Вътев е млад, образован и безспорно това предизвикателство е голямо - да се захване с месодайно говедовъдство, при това биологично, си е направо изпитание. Показват го фактите. У нас само 4-5 са фермите, в които се угояват животни, и само една- по биологичен начин. Предупреждението на Вътев-старши, че лесен бизнес няма, синът е разбрал още в началото. Нормално е да е трудно, по-важното е човек да преодолява трудностите и да върви напред.

Всички  европейски стандарти се съблюдават при построяването на тези обори. Кравите са като току-що изкъпани.

 

"Тандем" инвестира в мащабен проект за изграждане на първата биоферма в България. Производителите представиха мащабния проект на "Биологика", дъщерна компания на "Тандем".

В интервю специално за публицистичното предаване „Бразди” Дамян Вътев споделя опита си (с присъщ ентусиазъм) :
След година - две тук ще стане парк за животни! Всъщност, искаме да направим нещо, което да е не само ефективно, но и да бъде много красиво и да отговаря на заобикалящата природна среда. Все пак тук сме срещу връх Ботев, в Централен Балкан, така че не ни е приятно да виждаме лунен пейзаж, а парк и сред него -  животни. Това, което сме ползвали като опит, помощ, информация- първо сме гледали в развитите западни държави. Отделно ползваме българо-швейцарски консултанти. Това е „БИОСЕЛЕНА”. С тяхна помощ и със съдействието на един швейцарец, с когото те работят, Ерик Майли. Така положихме началото на ето този обор. За съжаление обаче, така, изпълнението е повече по български, но в интерес на истината като концепция и като идея е чисто швейцарски модел- свободно отглеждане, с несменяема постеля, както се вижда вътре, животните са абсолютно свободни. Малките телета стоят с майките си.

Несменяемата постеля има много предимства. Това налага от една страна много по-рядко чистене на самите обори. От друга страна това е един от методите за биологично отглеждане на животни.
Кравите са от породата „кафяво американско” и „сементал”. Трансформирането в месодайно направление ще стане чрез кръстосването им с породата „лимузин”, чието месо специалистите определят като любимо за кулинарните ценители.
Смятаме, че едно биологично месо има място както на европейския, така и на българския пазар, който вече е и европейски. В България вече има  достатъчно хора, които биха оценили, биха си позволили и е по джоба им, един биологичен продукт.

След около 3 години очакваме първо да изчистим и породата, а и самият преход на животните към сертификация на биологични също не е кратък, така че по-скоро на първо време ще започнем с биологично телешко и говеждо месо, а впоследствие могат да се появят и колбаси.
Обработваемата ни земя наближава 2000 дка. Пасищата  са сертифицирани също са около 2000 дка.

Не е лесно, защото не могат да се използват  изкуствени торове и препарати. Води се строга отчетност, а контролните органи правят стриктни проверки всяка година и въпреки това България е благодат за отглеждане на биологични месодайни животни.
Това, че цената на един биологичен продукт е по-висока спрямо останалите, не означава, че печалбата е по-висока, защото самите разходи за постигането на един биологичен продукт са пъти повече, предвид забраната за употреба на изкуствени торове, препарати, изкуствени стимуланти за животните.

На Запад политиката е доста по-различна по отношение на биологичното производство. Имам предвид  субсидиите, които се предвиждат и  предоставят на фермерите, които произвеждат биологични продукти.

Без някаква допълнителна помощ и подкрепа нещата са изключително трудни.
А инвестициите са огромни: за техника, за строителство, за животни, всички неща, които касаят изграждането на едно такова стопанство, каквото ние целим, са доста скъпи, а и не са малко като мащаб. При всички положения европейските програми са една много голяма помощ и като всички хора, които смятат да направят нещо смислено, ние също имаме намерение в бъдеще да се възползваме.