Министърът на земеделието на Швеция посети завода на „Тандем” Image 1
Събития
— 06.03.2009 —
Министърът на земеделието на Швеция посети завода на „Тандем”

На 6 март официална делегация, водена от министъра на земеделието, храните и риболова на Кралство Швеция Ескил Ерландсон, посети месопреработвателното предприятие на „Тандем” в София. Делегацията е в България по покана на българския министър на земеделието и храните Валери Цветанов, заради предстоящото председателство на ЕС от Швеция през втората половина на 2009 г.


Заводът на „Тандем” е единственото предприятие, което представителите на шведското министерство посещават у нас. Министър Цветанов отбеляза, че е избрал да им представи именно завода на „Тандем”, защото се е уверил в качествата на продуктите с тази марка. Делегацията също имаше възможност да се увери в тях по време на дегустация на Пражка шунка, Пастърма, Филе Елена, Сушеница, Печена шунка, Печено гръдно роле, Свинско филе, Луканка, Кренвирши и Езиков деликатес. По време на дегустацията посланикът на Швеция в България н. пр. г-н Пол Бейер сподели, че фирма „Тандем” го е спечелила за верен клиент. В контекста на обществената дискусия за качествата на родните месни продукти г-н Валери Цветанов коментира с няколко думи кренвиршите, които опита: „Много хубав кренвирш. Истински кренвирш!”


Темите, които обсъждаха г-н Ескил Ерландсон и н. пр. г-н Пол Бейер със собственика на „Тандем” г-н Кирил Вътев бяха свързани предимно с международните стандарти за качество и безопасност, трудовата политика и конкуренцията. На въпрос за вносните месни продукти г-н Вътев отговори, че в различните държави има специфични традиции в месните вкусове и много от вносните продукти не биха се харесали на българските потребители. Той прогнозира: „Икономическата криза ще събере храните в собствените им страни. Напоследък обществеността в България е особено чувствителна към наличието на консерванти в храните, необходими за запазването на дългата трайност особено на вносните продукти. По тази причина глобализацията в сферата на храните е трудна.”