Безплатни консултации по здравословно хранене Image 1
Събития
— 24.03.2009 —
Безплатни консултации по здравословно хранене

С пресконференция на 24 март Българското дружество по хранене и диететика  (БДХД) и списание „Диета и красота” с подкрепата на „Тандем” и „Нилана” поставиха началото на съвместна Национална кампания за здравословно хранене и здравословен начин на живот. Главен консултант по проекта под надслов: „Няма вредни храни – има вредни количества”, е председателят на БДХД проф. д-р Божидар Попов.


В рамките на кампанията всяка сряда в 3 часа желаещите да получат консултация по хранене могат да го направят безплатно в кабинетите на едни от най-добрите специалисти по хранене и диететика в България: доц. д-р Евгени Стойнев, доц. д-р Александър Пенков, проф. д-р Божидар Попов и доц. д-р Донка Байкова.


Основната цел на кампанията е всички популационни групи от децата до хората в третата възраст да бъдат запознати с принципите на здравословното хранене и воденето на здравословен начин на живот. В серия беседи, лекции, публикации и нагледни материали ще бъде представена значимостта не само на правилното хранене, но и на двигателната активност и спортуването, борбата със стреса и значението на пълноценната почивка и сън. Ще бъде поставен акцент върху вредата  от тютюнопушенето и наркотиците, както и от злоупотребата с алкохол и медикаменти. Подтеми в кампанията ще бъдат приемът на високоенергийни и нискоенергийни храни; кулинарните обработки на хранителните продукти, при които максимално се запазват есенциалните им съставки; осигуряването на безопасността на хранителните продукти и ролята на контролните институции у нас. Посредством хранителна пирамида специалистите препоръчаха консумацията на храните, намиращи се в основата й, а именно зеленчуци и плодове, както и мляко, млечни продукти, риба, яйца и нетлъсти меса. За възрастните хора е препоръчително да намалят количеството на продуктите на зърнена основа и да ограничат консумацията на продукти, съдържащи т.нар. ,,празни калории’’ – добавена захар, мазнини и алкохол. Специалистите препоръчаха деликатесите на „Тандем” с ниско съдържание на мазнини до 3% за намаляване на приема на мазнини без възрастните да се лишават от жизненоважните аминокиселини, съдържащи се в месните продукти. Друг акцент на срещата беше важността на четирикратното хранене през деня, при което освен основна закуска, обяд и вечеря да бъде включена и втора подкрепителна закуска.


Задача на организаторите е да информират българската общественост, че здравословното хранене е дял от многоаспектната наука за хранене (нутрициология). Нутрициологията е основна медицинска специалност  у нас, която се придобива само от лекари. „Самозваните диетолози” нямат необходимата компетентност и компрометират истинските специалисти, поясниха още те.


На финала на пресконференцията организаторите споделиха, че кампанията е възможна, благодарение на производители на качествени храни като „Тандем”.