Здравословно хранене или как да дадем реален шанс на здравето (2) Image
Здравословно хранене или как да дадем реален шанс на здравето (2)

ХРАНИТЕЛНА ПИРАМИДА ИЛИ КАК УЧЕНИТЕ СИ ПРЕДСТАВЯТ ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

Продължение от "Здравословно хранене или как да дадем реален шанс на здравето (1)"

Картинното представяне на дадена информация има предимството, че е по-ясна,  запомня се лесно и се възпроизвежда без усилия. Именно затова формата на пирамида е предпочитан начин за изобразяване на основните препоръки за здравословно хранене. Пирамидата включва основното послание – разнообразие и разумен избор всеки ден.  Ежедневно, макар и в различни количества, трябва да се консумират храни от всички основни групи в пирамидата, като количествата на препоръчаните храни намаляват постепенно към върха. Позицията, която всяка група храни заема, показва относителния дял на тази група спрямо общия дневен прием. В основата  са поставени тези храни, които имат най-голям дял в храненето, както като количество, така и като принос за здравето. В най-широката част са храните от растителен произход – плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, здравословни растителни масла. Следва групата на храните, които доставят пълноценен белтък – птици, риба, ядки, семена и соеви храни. Следва нискомасленото мляко и млечни храни. На върха на пирамидата са поставени мазнините от животински произход, масла, рафинирани зърнени храни, безалкохолни напитки, сол и захар. Препоръчва се тези храни да се консумират в минимални количества, а солта и захарта просто да се забравят. Първото послание, което се съдържа в пирамидата на Харвардския колектив е „Максимално разнообразие, умерено количество, равномерност в приема и контрол на теглото чрез ежедневна физическа активност”.

Основа на пирамидата на здравословното хранене изграждат зърнените храни, плодове и зеленчуци, полезните растителни масла.

• Предпочитани сред зърнените храни са пълнозърнестите видове: тъмни, пълнозърнести видове хляб, кафяв орис, овесения ядки. Те доставят въглехидрати, които са основен източник на енергия. Тези въглехидрати се усвояват по-бавно от организма, в сравнение с рафинираните бели брашна, продукти приготвени от тях, полирания ориз. Те поддържат нивото на кръвната захар и нивото на инсулина на стабилно ниво, а оттук създават усещане за ситост. Това прави тези храни съществен профилактичен фактор за възникване на диабет тип 2, а вероятно и за сърдечно-съдови заболявания. Пълнозърнестите храни съдържат в по-голямо количество минерални вещества и витамини, както и целулоза, които ги правят с по-висока хранителна плътност и съответно по-полезни за организма.

• Зеленчуци и плодове: Редовният прием на зеленчуци и плодове има доказано положителен ефект върху здравето. Тяхната ежедневна консумация намалява риска от сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт, понижава кръвното налягане, предпазва от някои видове рак, осигурява редовна функция на червата, забавя развитието на сериозни очни заболявания като катаракта и дегенерация на макулата. Зеленчуците съдържат малко калории, като в една порция от тях с размер ½-1 чаена чаша  те са едва 25 ккал, но за сметка на това внасят редица полезни вещества. Някои от зеленчуците съдържат значително количество нишесте и оттук са по-калорични – картофи, царевица, зимна тиква. Техният прием трябва да бъде контролиран по-внимателно в сравнение с този на други зеленчуци като салати, спанак, коприва,  краставици, зеле, домати, зелен фасул, цветно зеле, брюкселско зеле, целина и др. могат да се приемат в значителни количества. Зеленчуците не съдържат холестерол и натрий, но са богати на полезните целулоза, калий и витамини. Те внасят разнообразие от аромати, вкусове и цветове в ежедневното хранене и поддържат чувството за ситост, без да се обременяват с допълнителни калории. Всички плодове са подходящи за една здравословна диета, но за предпочитане са пресните.  Една порция (1 брой, ½-1 чаша в зависимост от плода) съдържа около 60 ккал.  Сушените и консервирани плодове са по-калорични и техният прием трябва да се ограничава, особено от лица с наднормено тегло или висока кръвна захар.

• Полезни мазнини и растителни масла: Според Харвардските учени независимо че се препоръчва ограничаване на мазнините като цяло, някои видове мазнини трябва да  се поставят в основата на здравословното хранене. Това съответства на съвременните научни данни за техните полезни качества и е в хармония с културалните традиции в храненето. Полезни за здравето са растителните масла като зехтин, царевично, соево, рапично, орехово поради високото съдържание на полиненаситени мастни киселини, които понижават холестерола и намаляват риска от атеросклероза. С добро съдържание на полезни мастни киселини са също и рибите – особено мазните риби като сьомга и риба тон, както и ядковите плодове и авокадото. Тези храни освен че предпазват от атеросклероза, намаляват риска от ритъмни нарушения на сърцето, които са едни от най-честите причини за внезапна смърт.

Следва продължение...