Хранителни алергии и хранителна непомосимост (2) Image
Хранителни алергии и хранителна непомосимост (2)

КОИ ХРАНИ НАЙ-ЧЕСТО ПРЕДИЗВИКВАТ ХРАНИТЕЛНА АЛЕРГИЯ?

Повече от 90% от хранителните алергии са предизвикани от следните осем групи храни: мляко, яйца, фъстъци, орехи, соя, пшеница,  риби и ракообразни морски животни. Най-честите алергизиращи храни при децата са краве мляко, яйца, соя, фъстъци, орехи, риба и ракообразни. При възрастни индивиди хранителна алергия предизвикват фъстъци, орехи, ракообразни, риба и яйца. Нарасналата честота на алергични реакции спрямо някои „необичайни” за европейците храни като киви, папая, манго и някои орехови плодове показва че консумацията на подобни храни може да създаде нов потенциален риск за алергични реакции.

В някои случаи се развива така наречената кръстосана алергия между някои полени и плодове и зеленчуци. Пример за това е доказана алергия на брезови полени, при което се появява алергия на ябълки, моркови, керевиз, лешници, праскови, кайсии и сурови картофи. При алергия на треви се явява алергия на киви и домати и някои други зеленчуци.

Белтъците са веществата, на които се дължи най-често хранителната алергия. Термичната обработка на алергизиращите храни променя формата на белтъчните молекули и по този начин намалява или даже премахва способността им да предизвикват алергични реакции. Мляко, яйца и някои риби могат да намалят своята алергизираща сила след преработване чрез висока температура, като това се отнася и за редица плодове.

СИМПТОМИ НА ХРАНИТЕЛНА АЛЕРГИЯ

При някои хора алергията към определена храна създава единствено известен лек дискомфорт. За други хранителната алергия може да доведе до тежко, понякога застрашаващо живота състояние. Симптомите на хранителна алергия обикновено се развиват в рамките на няколко минути до час след консумация на конкретна храна. Най-чести са:

• Парене в устата

• Копривна треска, обрив или екзема по кожата

• Оток на устните, лицето, езика и гърлото или някоя друга част на тялото

• Оток в носа, придружен с хриптене, затруднения при дишане

• Стомашна болка, диария, гадене и повръщане

• Замаяност, световъртеж – понякога достигащ до припадък.