Хранителни алергии и хранителна непоносимост (3) Image
Хранителни алергии и хранителна непоносимост (3)

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ХРАНИТЕЛНА АЛЕРГИЯ И ХРАНИТЕЛНА НЕПОНОСИМОСТ

В повечето случаи негативните реакции спрямо храна се дължат на хранителна непоносимост, а не на истинска хранителна алергия. При хранителната алергия  в организма настъпват последователни реакции в отговор на постъпване на конкретни храни и най-честите алергени са от белтъчен произход:

• Имунната система на човек грешно възприема специфичната храна като вредна субстанция;

• Тялото произвежда антитела, за да се защити от това вещество;

• Следващият път, когато се консумират дори незначителни количества от тази храна, антителата я идентифицират и алармират имунната система;

• Имунната система в резултат на новата среща с алергена освобождава хистамин и други химични вещества в кръвния ток, което води до алергични прояви.

За разлика от хранителната алергия при хранителна непоносимост не е ангажирана имунната система. В случаи на непоносимост към дадена храна могат да се консумират малки количества от нея без странични реакции, докато при алергия незначителни количества могат да отключат сериозни алергични реакции. Най-честите състояния на непоносимост към храни, които се бъркат с хранителна алергия, са:

• Липса на ензими, необходими за пълно разграждане на храната. Пример за това е лактозната непоносимост, която води до газообразуване, болки в стомаха, раздуване на червата, диария след консумация на прясно мляко.

• Синдром на дразнимите черва: Хронично състояние, което предизвиква спазми и често сменящи се запек с диария което се свързва с консумация на някои храни.

• Хранително отравяне: Най-често е предизвикано от консумация на развалена храна, съдържаща бактерии или други токсини и се проявява с тежки прояви от страна на храносмилателната система.

• Свръхчувствителност към някои добавки към храната. Например: добавянето на сулфиди като консерванти към сушени плодове, консервирани храни и вино могат да провокират астма при лица, чувствителни към тази съставка.

• Реакции на стрес или някои физиологични фактори.  Понякога дори само мисълта за определена храна може да доведе до бурна реакция. Механизмът не е напълно изяснен.

• Заболяване на колона. Това е хронично заболяване, което се провокира от консумация на глутен – белтък който се съдържа в хляба, макаронените изделия, сладкишите и редица други храни на зърнена основа, които съдържат пшеница, ечемик или ръж. Симптомите са диария, болки в стомаха и подуване на червата. Това заболяване включва отговор от страна на имунната система – значително по-комплексна реакция в сравнение с хранителната алергия.

АНАФИЛАКЦИЯ

При някои хора макар и по-рядко  хранителната алергия може да доведе до много тежка реакция, наречена анафилаксия. Това предизвика застрашаващи живота симптоми включително: свиване и оток на въздухоносните пътища; оток на гърлото; шок със сериозно понижаване на кръвното налягане, учестяване на пулса; световъртеж до загуба на съзнание. В тези ситуации е важно предприемане на спешни мерки, тъй като без това може да се стигне до кома и смърт.