Телешка кайма Тандем със зеле и гъбен сос Image 0
Изпълнете рецептата с:
Телешка кайма Тандем със зеле и гъбен сос
Продукти за 4 порции

400 г телешка кайма Тандем

150 г ситно нарязано кисело зеле
2 глави лук шалот
1 скилидка чесън
1 ч.л. едър червен пипер
1 с.л. доматено пюре
2 с.л. олио
Черен пипер

За паниране:
Брашно
2 яйца
Галета


За гъбения сос:
400 мл телешки бульон
15 г сушени гъби
2 с.л. зехтин
250 г гъби
1 глава лук
2 клонки прясна мащерка
50 мл бяло вино
1 с.л. ябълков оцет
1 с.л. студено масло

Приготовление

Отцедете възможно най-много от водата на киселото зеле и сложете в голяма купа. 

Настържете лука на дребно ренде, пасирайте чесъна и добавете каймата.
Подправете с черен пипер и добавете доматеното пюре и червения пипер.
Налейте зехтина, разбъркайте добре и оставете за 20 минути да се увкуси.
Разделете сместа на четири и оформете дебели около 2-3 см дискове.

Панирайте последователно в брашно, яйце и галета. Повторете стъпките с яйцето и галетата, за да направите двойна панировка и сложете кюфтетата в тавичка за печене покрита с хартия. 

Полейте с малко олио и печете 30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна, като по средата на печенето обърнете кюфтетата.

За гъбения сос:
В горещия бульон добавете сушените гъби и оставете за 15 минути.

В голям тиган или тенджера загрейте зехтина и добавете нарязаните на 4 гъби. Гответе 6-7 минути, докато започнат да се карамелизират и добавете ситно нарязания лук. разбъркайте и гответе още 3-4 минути, сложете клонките мащерка, налейте виното и оцета, оставeте за минута да е изпари алкохола и добавете гъбите и бульона.
Намалете котлона и гответе 15-20 минути.
Извадете мащерката и добавете маслото, посолете и подправете с черен пипер.
Сервирайте телешките кюфтета топли с гъбения сос.