Вестник "Дневник" Image 1
Събития
— 07.02.2008 —
Вестник "Дневник"

Вестник „Дневник” отрази с подробна статия връчването на IFS сертификат на фирма „Тандем”. Представяме ви текста от онлайн изданието на вестника:

 

"Тандем" взе евросертификат за продажби в Европа

 

от Екатерина Стоилова, 06 февруари 2008, 22:01

 

Месопреработвателното предприятие "Тандем" получи международния стандарт за хранителни продукти International food standard (IFS), който ще гарантира по-лесен достъп на продуктите до европейските пазари. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Бианка Велева при официалното получаване на сертификата от холандската организация "Иза серт" (ISA CERT).

 

Стандартът е въведен преди шест години от френските и германските търговски вериги, които, за да гарантират качеството на хранителните продукти, изискват от доставчиците си спазване на определени правила на работа. Компаниите от месния, млечния, консервния и хлебен бранш са длъжни да разполагат с изградена инфраструктура, модерни производствени мощности и сигурност в доставките на суровини, с което да гарантират безопасността на продукцията. "Тандем" отдавна работи по тези правила, затова решихме да ги документираме чрез сертификата, изискван от търговците, поясни собственикът на компанията Кирил Вътев. Мениджърите отдавна проучват възможностите за търговия в Европа и след получаването на сертификата се очаква да навлязат на външните пазари.

 

Германската верига за търговия на едро "Метро" обяви на българските компании, че до края на годината са длъжни да въведат IFS. Този сертификат обединява всички стандарти за добри производствени практики и организация на работата като HACCP, ISO и др. На този етап са го получили едва двайсетина фирми, като процесът тепърва стартира, обясниха консултанти.

 

В страната действат пет сертифициращи организации, които могат да извършат проверките и да издават нужния документ. Холандската "Иза серт" засега е сертифицирала само седем компании от консервната и месна индустрия. В процедура са още десетина производители. Кандидатстват фирми, които искат да изнасят, и първите ни клиенти бяха консервни предприятия за замразени плодове и производители на мед, обясни Вишан Крайнов, търговски директор на българското представителство на "Иза серт".

 

На този линк можете да прочете статията в оригинал:

http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=456056

 

Източник: Икономедиа