Тандем - произвежда висококачествени месни продукти и деликатеси - филе, колбаси, сушени деликатеси, шунка, кренвирши, бекон и др. Страницата на Тандем предлага множество съвети за здравословно хранене, диети, рецепти и полезна информация за пълноценно и здравословно хранене.
Tandem on Facebook
Размер на шрифта Отпечатай

Техники на съхранение и обработване на месото

За всички ценители на вкусните гостби, които искат да приготвят максимално добре своите месни ястия, представяме информация за основните техники на съхранение и обработване на месо. Публикуваните статии ще ви улеснят при изпълнението на нашите рецепти.

Преди да преминем към основните техники на термична (вторична) обработка на месото, ще ви дадем някои препоръки относно как да съхранявате месото и месните продукти.

Всички знаем, че месото и месните продукти могат да се съхраняват, както в хладилник, така и във фризер. Когато храната се замразява, обикновено е безопасно да се консумира и след по-дълъг от препоръчания срок, но това би се отразило на качествата и на структурата на месото. Поради тази причина, нашият екип ви препоръчва да замразявате месните продукти само в краен случай.

Срокът на годност на месните продукти зависи от вида обработка на месото (варене, опушване, сушене, печене, мелене и др.). Някои от най-често срещаните варианти са описани в таблицата по-долу.


Прясно месо

Ако искате вашите ястия да са вкусни, трябва да знаете и следните тънкости при замразяване на прясно месо:
  • размразявайте месото непосредствено преди употреба;
  • размразявайте месото при стайна температура;
  • размразявайте месото в подходящ съд за оттичане на водата и остатъчната кръв по месото;
  • веднъж размразено месото, не е препоръчително да се замразява повторно.

Срокове и начин на съхранение:

В хладилник: Прясното месо трябва да се съхранява добре опаковано, за да се предпази от изсъхване. Препоръчително е да се съхранява в оригиналната му опаковка в случаите, когато месото е фабрично пакетирано. Ако е невъзможно, трябва да се пакетира в полиетиленова торбичка преди да се сложи в хладилника.

Във фризер: За предпочитане е прясното месо, преди да се замрази във фризер, да се разопакова от оригиналната опаковка и да се постави в специални торбички за фризер.

В таблицата ви представяме трайността на различните видове прясно месо, в зависимост от това, дали се съхранява в хладилник или фризер:

 Вид Съхранение в хладилник Съхранение във фризер
Месо за печене, телешко и свинско  3 до 5 дни 6 до 12 месеца
Месо за печене на скара, телешко  3 до 5 дни 6 до 12 месеца
Пържоли, свински  3 до 5 дни 4 до 8 месеца 
Мляно месо  1 до 2 дни 3 до 4 месеца
Наденички, свинско месо  1 до 2 дн 1 до 2 месеца


Обработено месо: Срокове и начин на съхранение.


В хладилник: Препоръчително е месото и месните продукти да се съхраняват в оригиналната им опаковка. Ако не са опаковани или вече са разопаковани, е необходимо плътно да се увият в полиетиленово или алуминиево фолио. Може да използвате и херметически затварящи се торбички или кутии.

Във фризер: Преди месото да се замрази във фризера, по-добре е да се разопакова от оригиналната опаковка и да се постави в специални торбички за фризер.

Вид Съхранение в хладилник Съхранение във фризер
Шунка, калъп 7 дни  1 до 2 месеца
Шунка, нарязана 3 до 5 дни  1 до 2 месеца
Бекон    
7 дни  1 до 2 месеца
Кренвирши, непакетирани 7 дни  1 до 2 месеца
Кренвирши, вакуумирани 14 дни  1 до 2 месеца
Пушени колбаси 7 дни  1 до 2 месеца
Сухи колбаси 2 до 3 седмици  1 до 2 месеца
Сурово сушени колбаси 3 седмици  1 до 2 месеца
Сурово сушени колбаси, вакуум 3 седмици  

Най-подходящото място за съхранение на месото и месните продукти в хладилника е на най-долните рафтове, където се е поддържа температура, около 2°С.
  • 8°С: готвени ястия;
  • 4 - 5°С: млечни продукти и пушени месни продукти;
  • 2°С: риба, месо и колбаси;
  • до 10°С: плодове и зеленчуци;
  • 10 - 15°С: яйца, масло, сосове и напитки.